Een exchange year: Canada of Amerika?

Je wilt een jaar naar school in het buitenland, maar je kunt niet goed kiezen tussen Canada of Amerika. Wat is het verschil eigenlijk tussen de twee landen? In dit artikel leggen we je dat uit, zodat je helder krijgt wat voor soort ervaring het beste bij jou past!

Highschool spirit

Wil je een échte high school ervaring, vol activiteiten, teamspirit en een uniek aanbod aan lessen? Dan is de Amerikaanse high school jou op het lijf geschreven! Elke Amerikaanse school heeft de mogelijkheid om een eigen onderwijsprogramma samen te stellen; zo zijn er scholen die extra subsidies krijgen voor speciale kunstlessen en andere scholen die meer gericht zijn op sport. Het is een beetje te vergelijken met de middelbare scholen in Nederland die sport- of horeca klassen hebben. Door te kiezen voor een high school in Amerika, heb je de kans om jezelf optimaal te verrijken en nieuwe vaardigheden op te doen. Die staan ook nog eens goed op je toekomstige cv! Ga op uitwisseling naar Amerika en neem je nieuwe vrienden mee naar sportwedstrijden, prom en breakfast at Denny’s

Een multiculturele ervaring

Is Amerika het toch net niet? Dan past Canada misschien beter bij je! Op uitwisseling naar Canada gaan betekent dat je verschillende culturen en talen leert kennen. Het land is verdeeld in een Engelstalig gebied en een Franstalig gebied, maar er worden nog veel meer talen gesproken. In Vancouver kom je bijvoorbeeld ook Duits, Spaans en zelfs Koreaans tegen! Canada is een heel populair land en trekt allerlei verschillende mensen aan; het is een waar cultureel Walhalla. In de steden geniet je van een bruisend leven en een hoop geschiedenis. Zoek je liever de rust op in de bergen of neem je graag een duik in de zee? Ook dat kan in Canada, waar een verscheidenheid aan natuur te vinden is die uniek is aan het land. Kies je voor een gebied met strenge winters, verbaas je er dan niet over als je een Eland in de tuin tegenkomt – hoe gaaf is dat!

De duur van je avontuur

Op uitwisseling naar het buitenland gaan, is natuurlijk geen kwestie van lang leve de lol; je moet ook gewoon naar school, leren, vrienden maken en het gastgezin leren kennen. Een uitwisseling kan dus best wel eens spannend zijn! Besef goed dat een jaar zo ver van huis erg lang is en zoek uit of dat bij je best. Je hebt namelijk ook de optie om aan één semester deel te nemen, wat bestaat uit zes maanden. Of je nu naar Canada of Amerika gaat, in beide gevallen kun je kiezen voor een semester of een heel schooljaar. 

Wat verder belangrijk is bij een uitwisseling: een goede voorbereiding scheelt een hoop stress en maak ook zeker gebruik van de begeleiding die het uitwisselingsbureau je biedt; zij zijn er gedurende het gehele proces voor jou, zodat jij met een goed gevoel jouw avontuur aangaat.