Hoe krijg ik een onderhoudsvriendelijke tuin?

Tuinieren kost veel tijd en het is niet zo makkelijk als het lijkt. Voor iedereen die geen groene vingers heeft, is een onderhoudsvriendelijke tuin een goede oplossing. Hoe krijg je een tuin die zowel mooi is als weinig onderhoud vergt? Dat vertellen wij je graag!

Plant een haag

Een hele goede optie voor een onderhoudsvriendelijk tuin is het planten van hagen. De beukenhaag in het bijzonder leent zich goed voor mensen die geen groene vingers hebben. Een groot voordeel van deze haag soort, is dat je hem maar twee keer per jaar hoeft te snoeien. De groene en rode beukenhaag behoudt het hele jaar door haar blad en staat daarom alle seizoenen mooi in de tuin. Een andere reden om een beukenhaag te kopen, is dat de haag vogels aantrekt, wat jouw tuin super gezellig maakt!

Snoei op tijd

Vaak wordt gedacht dat een onderhoudsvriendelijke tuin een tuin is met alleen bestrating. Dat hoeft echter niet zo te zijn, want er groeit altijd onkruid tussen de stenen. Onkruid wieden is een behoorlijke klus; door veel planten en bloemen in de tuin te plaatsen heb je daar minder last van. Belangrijk hierbij is dat je de planten en bloemen op tijd snoeit; doe je het te vroeg nadat de bloem is uitgebloeid, dan kunnen de wortels geen voedingsstoffen meer opnemen via de bladeren. Dat zorgt ervoor dat ze niet goed meer groeien. Wordt het blad geel? Dan kan je veilig je planten en bloemen snoeien of knippen. 

Stijlvol in een pot

Ben je niet zo van gras, heggen en bloemen, maar wil je wel graag een mooie tuin? Dan lenen planten of bomen in een pot zich goed voor een onderhoudsvriendelijke en stijlvolle tuin. Met name bomen in een grote pot geven jouw tuin een sierlijke uitstraling; het enige dat je aan onderhoud hoeft te doen is water geven en de boom in het voorjaar te bemesten door potgrond te verversen en te mengen met bodembemesting. Snoei op tijd en je geniet jaren van een prachtige boom in pot! Trekt het idee van een boom in een pot je wel, maar vind je het onderhoud toch wat ingewikkeld? Dan zijn er kunstbomen voor buiten te koop die niet van echt te onderscheiden zijn – handig, hè?